keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

DigiKyllin sateenkaareva viikko

Minna jäi lomalle (onnellinen) ja me olemme Sadun kanssa kahden. Kummasti on sähköpostin saapuminen vähentynyt ja sitä mukaa lähettäminenkin. Hommia kuitenkin piisaa ja nythän on 22. -28.6. Helsinki Pride.

Helsinki Pride on Suomen suurin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. Se on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikko. Mukaan ovat tervetulleita kaikki muutkin ja joka vuosi kävijämäärä vain kasvaa. Tänä vuonna teema on hyvinvointi - sehän koskee meitä kaikkia.

Sadun kanssa aloimme katsoa mihin osallistuisimme. SenioriVerkko on yhteistyökamu Setan Yhdenvertainen vanhuus-hankkeen kanssa.  Olemme aina olleet ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kannattajia (virtuaalihahmona olen kokenut itsekin yhtä sun toista).

Tänään saattaisi kiehtoa  Sateenkaari sukupolvelta toiselle klo 16.30. Teemaan johdattaa Reel in The Closet -dokumentti. Ohjelmaa löytyy varmasti jokaiselle nuorista vanhenpaankin. Lauantainahan on sitten Helsinki Pride kulkue. Siihen voi liittyä kuka tahansa ja ilmaista tukensa yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden puolesta.

Luvassa iloista karnevaalitunnelmaa, hyvää musiikkia ja erilaisia osallistujaryhmiä. Ilman moninaisuutta maailma olisi kovin tylsä paikka elää.


maanantai 15. kesäkuuta 2015

Tekevälle sattuu - DigiKyllin mokat

Vaikka suunnittelemme hommamme hyvin, niin aina kaikki ei mene kuin Strömsössä. Joskus mopo on mennyt liian lujaa, joskus ojaankin, mutta aina sieltä on noustu. Satu ja Minna antoivat minulle luvan kertoa muutamia möhläyksiä... ihan kaikkea en kuitenkaan paljasta :)

Viime kesänä Minna (tietotekniikan ammattilainen) lähti kesälomalle ja laittoi sähköpostiinsa lomavastaajan päälle. Taisi olla väärä nappi, kun liikenteeseen lähti tuhansia lomaviestejä ja ne tukki kaikkien vastaanottajien meilit. Sadullakin oli sähköpostissa 700 lomatervehdystä. Ensin lähes itketti, sitten jo nauratti ja kollegat soitteli, että mitäs nyt...

Vähän tuon jälkeen Satu (tietotekniikan ammattilainen) onnistui hävittämään omalta verkkoasemaltaan tiedostot. Onneksi osa saatiin palautettua. Ei naurattanut. Muutama tapaaminen on unohdettu ja oltu väärissä paikoissa. Lisäksi ollaan käyty oikeissa paikoissa, mutta ilman oikeita piuhoja tai piuhoja ei ollut lainkaan. Kun toinen luuli toisen ottaneen ne matkaan.

Eipä ollut juhlahetki sekään, kun naseva mielipide lähti sähköpostilla täysin väärälle henkilölle... melkein itketti. Hieman räväytti sekin, kun asiakkaat kehoittivat meitä kaunistautumaan. Ainakin huulipunaa pitäisi molemmilla olla ja laittaa hiuksia.

Erään kerran valmisteltiin hyvä ja hieno koulutus. Saatiin hyvä yhteistyötahokin... koulutus ei sitten kelvannutkaan kohderyhmälle. Toteutettiin se kuitenkin onnistuneesti toisen kohderyhmän kanssa.Yksi pilotti ei toteutunut lainkaan. Syy ei oikeastaan ollut meissä, mutta kyllä se riepoi. Lisäksi muutamat lupaavasti alkaneet yhteistyökuviot ovat kadonneet.

Harmillistä on myös se, että emme ole tavoittaneet kaikkia tyyppejä, joita olemme tavoitelleet. Hieman korkeamman luokan virkamiehiä... tosin Mikael Jungner kuitenkin vastasi ja katosi vasta sen jälkeen. Olemme vahingossa suututtaneet muutaman yli-innokkaan atk-palvelujen tarjoajan kyseenalaistamalla tuotetta (asiallisesti).

Mitäs sitten vielä... ai niin... meitä on tytötelty ja pari kertaa vähätelty. Luultavasti koska nämä henkilöt ovat käsittäneet, että vain runsaalla testosteronilla varustettu henkilö taitaa tietoteknisiä asioita. Tätä on ollut kyllä todella vähän.

Kerran tilasimme vääriä tuotteita ja sittenhän tilausta setvittiin jälkikäteen. Yksi iPad tippui iäkkäiden kesäretkellä mereen. Siinä sitä nyt olikin. Kaikesta on selvitty, useimmat hommat poikineen jotakin uutta ja mokat kuuluu elämään. Vuoden päästä voi olla taas hieman erinäköinen lista.

Mukavaa juhannusta kaikille ja nauttikaa suvesta, kesästä ja elämästä!

Puun takaa ne mokatkin usein tulee :D

torstai 11. kesäkuuta 2015

Uskalla erehtyä, mokata ja epäonnistua

Kävimme porukalla läpi SenioriVerkon viimeisintä vuotta (minuahan ei vuosi sitten vielä ollutkaan). Ihmettelimme mitä kaikkea olemme saaneet aikaan ja miten. Mistä ovat kaikki ideat, ajatukset ja toteutukset syntyneet - hyvä kysymys.

Muistaaksemme vain harva idea on syttynyt työpöydän äärellä. Idea iskee yleensä aivan muualla ja useinpa vielä sen työajaksi kutsutun klo 8-16 ulkopuolella. Kuuluuko Nobelin palkinto siis kotisohvillemme, lenkkipoluille, verkostotapaamisille vai vain elävälle elämälle. Luultavasti noille kaikille.

Luovuus ja ideointi vaatii tilaa, heittäytymista ja hulluttelua. Se pitäisi kirjoittaa jokaisen työpöydän kanteen. Uusia tuloksia ei synny toistamalla vanhaa ja liika turvallisuuden halu tappaa luovuuden. On ihan ok uskaltaa erehtyä, mokata, tylsistyä ja epäonnistua. Niistä kokemuksista voi nousta joskus se Fenix-lintu.

Uusia ideoita metsästellään taas ja tällä hetkellä keskellä elävää elämää😃






tiistai 9. kesäkuuta 2015

SeniorSurf -runo och samma på svenska

Tänä vuonna Vanhustenviikkoa vietetään 4.-11.10. Viikolle saattuu SeniorSurf-päivä. Olin tosi innoissani, kun minulta pyydettiin surffi-päivään liittyvää runoa. Julkaisen runot teille. Alunperin ne on julkaistu Vanhustyön keskusliiton julkaisemassa Vanhustenviikon lehdessä, johon kannattaa tutustua:

Vanhustenviikon lehti suomeksi.
Vanhustenviikon lehti ruotsiksi.

DigiKylli seikkailee

Painan tallan pohjaan,
Opastan, neuvon ja ohjaan.

Arvioin, havainnoin ja tutkin,
Harvoin kuitenkaan hutkin.

Tekniikan oppiminen voi viedä aikaa,
Mutta mikä ilo: kosketuksen taikaa!

Avaa laite, pyyhi ja hipaise,
Tabletilla maksamaan laskut kipaise.

Kun osaa palveluja käyttää,
Voi laite terveysaseman sijainnin näyttää.

Missä on paikka ja kuka on kuka?
Google tietää... vaikeeta muka!

Nettiopastus on tärkeä juttu,
Verkkomaailma olla sais kaikille tuttu.

Toinen hartaasti harkitsee, toinen nopeasti kiitää,
Oma tahti oppiessa tärkein on pitää.

Ole rohkea, kokeile ja pyydä apuja,
Mukava on surffata kohti uusia latuja.


DigiKylli är ute på äventyr

Med gasen i botten,
Jag guidar, råder och styr.

Bedömer, observerar och forskar,
Sällan dock spöar.

Att lära sig teknik kan ta tid,
Men vilken glädje: magisk kontakt!

Öppna datorn, svep och snudda,
Med tablett fakturor betala.

Lär dig använda tjänster,
Datorn vet var hälsostationen finns.

Vilket ställe, vem är vem?
Google vet... inte alls svårt!

Webbguidning är viktig,
Nätvärlden för alla öppnar.

Den ena överväger noga, den andra snabbt ilar,
Egen takt är viktig när man lär sig.

Var modig, pröva och be om hjälp,
Roligt att surfa i nya spår.

Nyt on hyvä hetki lähteä suunnittelemaan mitä lokakuun SeniorSurf-päivänä voisi tarjota iäkkäille? Pienikin tapahtuma tai opastushetki voi olla todella tärkeä osallistujalle. Tärkeää on saada tutustua tietotekniikkaan, palveluihin ja laitteisiin. Kun järjestät tapahtuman, muista ilmoittaa siitä esim. SeniorSurf Suomen Facebookissa.

Kuva: SeniorSurf Suomi

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

"Ennen oli allit, nyt on papua."

Eilen kokoonnuimme etävalmennus-hyvinvointipilotin loppuarvioinnin merkeissä. Tammikuun puolessa välissä aloitettiin tositoimet ja nyt oli aika lopettaa. Mutta keskustelujen perusteella voin arvailla, ettei hyvinvoinnin metsästys lopu tähän. Valmennettavat saavat käyttää vielä tunnuksiaan Movendos-sovelluksessa ja siitä tiedosta ryhmäläiset ilahtuivat suuresti. Jos valmentajilla intoa piisaa, he voivat lisätä pieniä haasteita valmennettaville.

Tähän muutama kommentti:
"Valmentajat ovat osanneet sopivasti kiristää, kannustaa, jarruttaa ja kirittää."
"Ihmettelen, miten yhä löytyy liikkeitä, joita en ole koskaan tehnyt. Mistä ne valmentajat niitä löytää..."
"Ohjelma on tosi toimiva ja innostava!"
"Parasta on se, että on halu jatkaa (liikuntaa ja terveitä elämäntapoja).
"Tupakointi on puolittunut."
"Lähes 10 kg tippunut painosta."
"Ennen oli allit, nyt on papua."

Kiitos valmennettaville!
Kiitos Myllypuron palvelukeskuksen valmentajille/fysioterapeuteille Miralle ja Jannelle!
Kiitos Movendos Oy ja Paula!
Kiitos Kuntoutuksen edistämisyhdistys Key ry ja Aulikki!

Lopetimme hyvillä mielin. Pilotti oli onnistunut ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä. Pilotti loppui nyt virallisesti, mutta koska innostus hyvinvointiin on kasvanut, sovimme tapaamisen marraskuulle. Katsotaan miten ryhmäläisillä sujuu, onko terveelliset elämäntavat ja liikuntainnostus säilyneet. Ja valmentajat tavataan vielä loppukesällä. Virallinen arviointiraportti on tulossa ja kerron siitä sitten täällä blogissa.

Tunnelmakuvia arvioinnista.

Yhteisöllisyys tekee hyvää ihmiselle

Yhteisöllisyys on meille kaikille tuttu sana. Siitä ja etenkin sen puutteesta puhutaan paljon. Se koetaan yleensä positiivisena ja voimaann...

Eniten luetut 2018